Bestimmung der Sorptionsisothermen von Zitronenmelisse mit der dynamischen Dampfsorption (Determination of sorption isotherms of lemon balm using the dynamic vapour sorption)

Publication Type
Journal contribution (peer reviewed)
Authors
Argyropoulos D; Alex R; Müller J
Year of publication
2011
Published in
Landtechnik
Band/Volume
66/2
Page (from - to)
88-91
Keywords
Haltbarkeit, Trocknung
Abstract

Landwirtschaftliche Erzeugnisse und Lebensmittel können bei der Lagerung Wasserdampf in die Luft abgeben oder aus ihr aufnehmen (sorbieren). Das hat einen großen Einfluss auf die Stabilität der getrockneten Produkte. Graphisch dargestellt wird das Sorptionsverhalten in Sorptionsisothermen. Sie illustrieren den Zusammenhang (das Gleichgewicht) zwischen dem Wassergehalt eines Erzeugnisses und der relativen Luftfeuchtigkeit der Umgebungsluft bei einer bestimmten Temperatur. Die hier untersuchte dynamische Dampfsorptionsmethode ermöglicht es, schnell sehr genaue und verlässliche Daten über einen weiten, frei kombinierbaren Temperatur- und Feuchtigkeitsbereich zu erzeugen. Aus den ermittelten Adsorptionsisothermen von Blättern der Zitronenmelisse wurden, basierend auf dem Modell von Halsey, die idealen Bedingungen für eine optimale Haltbarkeit berechnet.

Agricultural and food materials absorb or release moisture during storage. This has a great influence on the stability of the dried product. The sorption isotherm is defined as the equilibrium relationship between the moisture content in the material and the relative humidity of the atmospheric surroundings at a given temperature. The dynamic vapour sorption (DVS) is a modern technique which can produce sorption data at different temperatures with high accuracy under controlled conditions in a short period of time. The adsorption isotherms of lemon balm leaves were established at temperatures commonly found in storage and the recommended values for their adequate preservation were computed by the Halsey model.

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